Город та сад

Засолювання часнику на зиму: покрокові рецепти для смачних та пікантних заготовок

Добрий день, мій читач. Часник належить до переліку популярних овочевих культур, використовуваних для засолювання про запас. Готовий продукт служить пікантною закускою, а також може виступати в ролі одного з інгредієнтів при приготуванні різноманітних страв.

Суха засолювання

Для цього виду засолювання відміряють по 30 г кухонної солі без добавок на кожні 100 г очищених часникових зубков. Потрібно попередньо стерилізована скляна тара. На дно всипають сіль рівномірним тонким шаром. Потім щільно розміщують часник. Чергують його з сіллю, яка завершує укладання. Зберігають під кришкою в прохолоді.

Засолювання перетертого часнику

Отримати ароматну заготівлю нескладно, якщо очищені і промиті чистою водою часникові зубки попередньо перетерти. Можна подрібнити їх за допомогою преса, терки або м’ясорубки.

Для заготівлі потрібно відміряти по 300 г мелкофракционной кухонної солі з розрахунку на 1 кг часнику. Обидва інгредієнти перемішують і розподіляють по невеликих баночках. Після закупорювання тримають їх у темному прохолодному місці. З такою солоної кашкою зручно солити сало. Застосовують її у ролі приправи. Зберігатися може до двох років.

Класичний варіант засолювання

Інгредієнти:

  • часник;
  • відфільтрована вода;
  • кухонна сіль (використовують 100 г з розрахунку на 1 л води).

Засолку практикують цілими головками, з яких тільки прибирають верхні пластики лушпиння і зрізають корінці. Потім занурюють сировину в холодну воду, витримуючи від 48 до 72 годин. Потрібно міняти рідину на свіжу порцію двічі за добу.

Вимоченими часниковими цибулинами заповнюють стерильні ємності. У воду в емальованій каструлі після закипання всипають сіль. Розмішують до повного розчинення кристалів і охолоджують. Заливають часникові головки.

Часник в смородиновому розсолі

Інгредієнти:

  • часникові головки – 2 кг;
  • ягоди смородини (чорної або червоної) – 400 г;
  • кухонна сіль – 70 г;
  • цукровий пісок – 100 г;
  • очищена вода – 0,7 л.

Приготування:

  • Знімають з часникових головок верхню лушпиння, зрізають коріння.
  • Цибулинки замочують на добу в холодній воді.
  • Потім обполіскують овочі проточною водою і розподіляють по банкам.
  • Очищають від гілочок, листя, сміття і промивають смородинові ягоди.
  • Перекладають плоди в каструлю. Вливають киплячу воду, а потім при помішуванні всипають цукор з сіллю. Знову доводять рідину до активного кипіння і заливають через сито часник.

Тримають у прохолоді під гнітом.

У буряковому соку

Інгредієнти:

  • часникові цибулинки – 2 кг;
  • свіжий буряковий сік – 300 мл;
  • цукровий пісок – 50 г;
  • кухонна сіль – 70 г;
  • відфільтрована вода – 700 мл

Алгоритм:

  • Вимочують часникові головки, звільнені від коренів і зовнішньої лушпиння, добу в прохолодній воді.
  • Щільно заповнюють сировиною стерильну ємність.
  • Розчиняють у воді при активному перемішуванні цукор з сіллю.
  • Заливають в охолоджений розсіл буряковий сік і заповнюють їм тару з часником.

Під гнітом тримають заготовку в прохолоді.

Засолювання з кропом

Інгредієнти:

  • часникові головки;
  • кропова зелень;
  • очищена вода;
  • поварена сіль.

Цибулини часнику промивають, знімають зовнішні пластинки шкірки, відрізають корінці і хвостики. Заповнюють сировиною банки. Розміщують зверху промиту кропову зелень. Для розсолу розчиняють 250 г мелкофракционной солі на 10 л відфільтрованої холодної води. Заливають до самого верху ємності з часником. Під пластмасовими кришками зберігають продукцію в погребі. Можна тримати в холодильнику.

В соєвому маринаді

Інгредієнти:

  • часникові зубки – 1 кг;
  • оцет (6 %) столовий – 500 мл;
  • соус соєвий – 1 л.

Приготування:

  • Очищені і помиті чистою водою часникові часточки укладають у стерильну банку.
  • Сировину заливають оцтом, в якому витримують його протягом тижня в прохолоді без освітлення.
  • Потім зубками часнику заповнюють стерильні ємності до половини обсягу.
  • Соєвий соус необхідно при середньому нагріві прокип’ятити протягом 10 хвилин і відразу заливають до верху банку з часником.

Ємності закочують. Після охолодження їх поміщають в льох. Можна поставити в холодильник. Через три тижні можна закуску вже вживати.

Часник при будь-якому варіанті засолювання дозволяє отримати пікантну ароматну закуску.