Засолювання часнику на зиму: покрокові рецепти для смачних та пікантних заготовок
Добрий день, мій читач. Часник належить до переліку популярних овочевих культур, використовуваних для засолювання про запас. Готовий продукт служить пікантною закускою, а також може виступати в ролі одного з інгредієнтів при приготуванні різноманітних страв.
Суха засолювання
Для цього виду засолювання відміряють по 30 г кухонної солі без добавок на кожні 100 г очищених часникових зубков. Потрібно попередньо стерилізована скляна тара. На дно всипають сіль рівномірним тонким шаром. Потім щільно розміщують часник. Чергують його з сіллю, яка завершує укладання. Зберігають під кришкою в прохолоді.
Засолювання перетертого часнику
Отримати ароматну заготівлю нескладно, якщо очищені і промиті чистою водою часникові зубки попередньо перетерти. Можна подрібнити їх за допомогою преса, терки або м’ясорубки.
Для заготівлі потрібно відміряти по 300 г мелкофракционной кухонної солі з розрахунку на 1 кг часнику. Обидва інгредієнти перемішують і розподіляють по невеликих баночках. Після закупорювання тримають їх у темному прохолодному місці. З такою солоної кашкою зручно солити сало. Застосовують її у ролі приправи. Зберігатися може до двох років.
Класичний варіант засолювання
Інгредієнти:
- часник;
- відфільтрована вода;
- кухонна сіль (використовують 100 г з розрахунку на 1 л води).
Засолку практикують цілими головками, з яких тільки прибирають верхні пластики лушпиння і зрізають корінці. Потім занурюють сировину в холодну воду, витримуючи від 48 до 72 годин. Потрібно міняти рідину на свіжу порцію двічі за добу.
Вимоченими часниковими цибулинами заповнюють стерильні ємності. У воду в емальованій каструлі після закипання всипають сіль. Розмішують до повного розчинення кристалів і охолоджують. Заливають часникові головки.
Часник в смородиновому розсолі
Інгредієнти:
- часникові головки – 2 кг;
- ягоди смородини (чорної або червоної) – 400 г;
- кухонна сіль – 70 г;
- цукровий пісок – 100 г;
- очищена вода – 0,7 л.
Приготування:
- Знімають з часникових головок верхню лушпиння, зрізають коріння.
- Цибулинки замочують на добу в холодній воді.
- Потім обполіскують овочі проточною водою і розподіляють по банкам.
- Очищають від гілочок, листя, сміття і промивають смородинові ягоди.
- Перекладають плоди в каструлю. Вливають киплячу воду, а потім при помішуванні всипають цукор з сіллю. Знову доводять рідину до активного кипіння і заливають через сито часник.
Тримають у прохолоді під гнітом.
У буряковому соку
Інгредієнти:
- часникові цибулинки – 2 кг;
- свіжий буряковий сік – 300 мл;
- цукровий пісок – 50 г;
- кухонна сіль – 70 г;
- відфільтрована вода – 700 мл
Алгоритм:
- Вимочують часникові головки, звільнені від коренів і зовнішньої лушпиння, добу в прохолодній воді.
- Щільно заповнюють сировиною стерильну ємність.
- Розчиняють у воді при активному перемішуванні цукор з сіллю.
- Заливають в охолоджений розсіл буряковий сік і заповнюють їм тару з часником.
Під гнітом тримають заготовку в прохолоді.
Засолювання з кропом
Інгредієнти:
- часникові головки;
- кропова зелень;
- очищена вода;
- поварена сіль.
Цибулини часнику промивають, знімають зовнішні пластинки шкірки, відрізають корінці і хвостики. Заповнюють сировиною банки. Розміщують зверху промиту кропову зелень. Для розсолу розчиняють 250 г мелкофракционной солі на 10 л відфільтрованої холодної води. Заливають до самого верху ємності з часником. Під пластмасовими кришками зберігають продукцію в погребі. Можна тримати в холодильнику.
В соєвому маринаді
Інгредієнти:
- часникові зубки – 1 кг;
- оцет (6 %) столовий – 500 мл;
- соус соєвий – 1 л.
Приготування:
- Очищені і помиті чистою водою часникові часточки укладають у стерильну банку.
- Сировину заливають оцтом, в якому витримують його протягом тижня в прохолоді без освітлення.
- Потім зубками часнику заповнюють стерильні ємності до половини обсягу.
- Соєвий соус необхідно при середньому нагріві прокип’ятити протягом 10 хвилин і відразу заливають до верху банку з часником.
Ємності закочують. Після охолодження їх поміщають в льох. Можна поставити в холодильник. Через три тижні можна закуску вже вживати.
Часник при будь-якому варіанті засолювання дозволяє отримати пікантну ароматну закуску.